Uptime Bilişim
Adım Adım E-Ticaret
E-TİCARET KURULUMU
Teknolojinin hızla gelişmesi ve büyümesi ile ortaya çıkan ve günümüzde hayatımızın hemen hemen her noktasında bir ihtiyaç haline dönüşen E-Ticaret günümüzde en çok tercih edilen meslek dallarından bir tanesidir.
Artık günümüzde insanlar zamandan tasarruf yapmak ve daha kolay fiyat analizi yapma avantajları ile E-Ticaret sektörünü tercih ediyor.
Bir diğer satış sektörü ise E-Ticaret ; Bir ülkede üretilen veya farklı bir ülkeden temin edilen mal veya hizmetin farklı ülkelerde farklı para birimleri ile genişletilmiş pazarda satılması işlemine “E-Ticaret ” denir.
E-Ticaret yapan firmalar işlerini dahada büyütmek , marka bilinirliğini arttırmak için ise E-Ticareta yönleniyor.
E-Ticaretın Avantajları ;
. Döviz kurları ile satış yapabilme imkanı
. Geleneksel E-Ticareta göre maaliyet daha azdır
. Online ödeme alabilme imkanı
. Düşük reklam maaliyeti ile ürünlerinizin daha geniş kitlelere hızla ulaşmasını sağlar.
. Vergi muafiyeti ve Kdv iadesi alma imkânı
. Devlet E-Ticaret Teşviki
. Bankalardan yüksek kredisi alma imkanı
. Marka Tanınırlığı
. Geniş kitlelere hitap etme, ciro artışı ve yüksek kaar elde etme imkanı
. Potansiyel Müşteri Fazlalığı
E-Ticaret NASIL YAPILIR ?
E-Ticaret yapmak mı istiyorsunuz ? bu yazımızda E-Ticaret nasıl yapılır , E-Ticaret başlamadan önce nelere dikkat etmemiz gerekiyor sorularına adım adım yanıt vereceğiz. Sizlerde yazımızı inceleyebilir ve e- sektörüne nasıl başlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
ADIM ADIM E-Ticaret
1 : E-Ticaret da sektör seçimi
E-Ticareta başlamadan önce ilk olarak (Market, Gıda, Petshop,Tekstil, Teknoloji vb. ) hangi sektörde hizmet vereceğimize ve hedef kitlemizi belirlememiz gerekiyor.
2: Marka belirleme
E-Ticaret da vereğimiz hizmet ve sektör ile alakalı özgün, ayırt edici ve pozitif çağrımlar yapan ve dikkat çekici bir marka adı ve marka adımızı uygun domain tercihi yapmamız gerekiyor. Örneğin marka adımız (Nike , Adidas) ve domain adımız (www.markaadı.com.tr).
3: E-Ticaret İçin Şirketinizi Kurun
E-Ticareta başlamadan önce hangi sektör olursa olsun ticari faaliyet gösteren işletmelerin fatura kesme ve vergi ödeme zorunluluğu vardır.
Bu nedenle şirketiniz için işyeri açılışı yapmanız ve kuruluş aşamasında vergi dairesi, şahıs işletmeleri için seçmeli olarak ticaret ya da meslek odası, sermaye şirketleri için ticaret odası başvurusu yapılması gerekiyor.
Ek olarak E-ticaret şirketleri belirli devlet destek ve teşviklerinden yararlanabilmektedir. Bununla beraber e-ticaret sektöründe hizmet veren işletmeler 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren veri muafiyetinden de yararlanmaktadır.
4: Tedarik Secimi
E-Ticaret’ da devamlılık için vereceğimiz hizmet için seri üretim yada belirli hizmet alım noktamız olması gerekiyor. Tedarikci seçimi yaparken ; iyi iskontalar da devamlılığı olan tedarikçiler tercih edilmelidir.
5: E-Ticaret Alt Yapısı Seçimi
E-Ticaret bir web sitesi yada çeşitli Pazar yerleri (Trendyol, Amazon, Hepsiburada vb.) aracılığı ile yapılmaktadır. Markanızı büyütmek ve kendi müşteri kitlenizi elde etmek istiyorsanız markanıza ait bir web sitesi tercihi önerimizdir. Örnek E-Ticaret alt yapı sağlayacıları (Ticimax, İdeasoft, T-Soft vb.) dir.
6: İşletmenize Ait Sosyal Medya Hesapları Oluşturun
Sosyal ağ siteleri birçok şirketin kullanabileceği etkili bir pazarlama aracı olmuştur. Sosyal medya pazarlaması, bir şirkete geniş bir erişim sağlayan ucuz bir araçtır. Birçok sosyal medya platformu, potansiyel müşteriler ve satışlar oluşturmaya yardımcı olan reklam araçları ve analizler sunar.
7: Ödeme Entegrasyonu
E-Ticaret da verdiğiniz ürün ve hizmetin karşılığını alabilmeniz için bir ödeme sisteminizin sitenize kurulu olması gerekiyor. Örnek ödeme sistemleri (Pay tr, İyzico, Param vb.)
8: Kargo Entegrasyonu
E-Ticaret da müşterilerinizin vermiş olduğunuz ürün ve hizmetin müşterilerinize ulaşabilmesi için bir kargo firması ile anlaşmanız ve bu kargo firmasını sisteminize entegre etmeniz gerekmedir. Kargo entegrasyonu ile müşterilerinize vermiş oldukları siparişler ile ilgili anlık bilgiler verebilirsiniz.
9: Tema kurulumu
E-Ticaret sitenizin bir önceki ilgili maddelerini yerine getirdikden sonra müşterileriniz için dikkat çekici ve doğru bir tasarımda web sitesi kurmanız gerekmektedir. Kullanıcılarınız web sitenize giriş yapacak ve vermiş olduğunuz hizmeti satın alabilecek. Tema kurulumunuzu yaparken mobil uyumlu ve seo uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz.
10: Siteye İçerik Ekleme (Logo, ürün , yazılar ve daha fazlası)
Bir önceki maddeleri tamamladıktan sonra artık E-Ticarete başlamak için yapmamız gereken bir adım web sitenize yada satış yaptığınız diğer platformlara vermiş olduğunuz hizmet ve ürünü Google arama motoru uyumlu bir şekilde yüklemek , kurumsal logonuzu sitenizde görünür hale getirmek ve hakkımızda , üyelik, kargo i, mesafeli satış sözleşmesi alanlarını web sitenize eklemeniz gerekmektedir.
10: Bölgeye Göre Satış ve Para Birimi
Lokasyon bazlı fiyat belirleme , örneğin Türkiyede farklı fiyat, Amerikada farklı fiyat , İngilterede Farklı fiyat belirleyerek dalgalanmalardan etkilenmeden kaar odaklı satış yapabilmeniz gerekmektedir.
11: Çoklu Dil Seçimi
Çoklu dil seçeneği ; yurt dışından sitenize gelecek ziyaretçilerin anlayabileceği dilde ( en , ar, al, av vb. ) satış yapmak istediğiniz ülkelerin dilinde sitenizin tamamını (slider, banner, ürün isimleri ve açıklamaları vb.) ilgili dilde optimize etmeniz gerekmektedir. Bu sayede de A ülkesinden sitemize erişim yapan kişi A dilinde , B ülkesinden siteye giriş yapan kişi B dilinde sitemizi görüntüleyebilecek ve daha kolay bir şekilde verdiğimiz hizmetden faydalanabilecek.